LMN Architects completes Plant Sciences Building at Washington university

November 18, 2020

LMN Architects completes the new Plant Sciences Building at Washington State University in Pullman, Washington. Photo courtesy LMN Architects [1]
LMN Architects completes the new Plant Sciences Building at Washington State University in Pullman, Washington.
Photo courtesy LMN Architects

Seattle-based firm LMN Architects[2] has completed the Plant Sciences Building at Washington State University[3] (WSU) in Pullman, Washington. The latest addition to the V. Lane Rawlins Research and Education Complex, the $66-million building was funded by the Washington State Legislature.

The recently completed building is a new center for interdisciplinary research and was designed and constructed by the design/build team of Skanska[4] and LMN Architects. The project provides new infrastructure for the Institute of Biological Chemistry at WSU, as well as laboratories that integrate faculty and students in plant biochemistry, pathology, horticulture, and crop and soil sciences into a single facility.

The project drew on participation from members of the state’s grain, tree fruit, wine, grape, potato, dairy, beef, and raspberry industries, as well as the Washington State Department of Agriculture and the Washington Farm Bureau, in development of the facility.

The building is the fourth to be completed within the master plan for the Research and Education Complex (REC) at WSU, originally developed by LMN Architects in 2005. The master plan envisioned a series of laboratory buildings alternately flanking a glazed spine element that serves as the connective tissue for the social and research life of the complex. The new building is positioned to the south of the Biotechnology and Life Sciences building, also designed by LMN Architects, and completed in 2009. As the central element of the completed complex, the building forms a prominent primary entry point that frames a new public space.

The plan configuration of the building allows it to fulfill the master plan while accommodating an existing utility tunnel to the south—a formal adjustment to the master plan which unlocked significant opportunities in construction cost and schedule savings. At the western entry, the building’s cantilevered composition frames a new grand entry to the whole complex, and features a two-floor cantilever facing west toward WSU’s Martin Stadium.

Designed for flexibility well into the future, the building hosts infrastructure for a variety of research needs beyond the College of Agricultural, Human, and Natural Resource Sciences. Upon arrival, a welcoming four-floor staircase encourages vertical circulation and provides important visual connections between floors. At every level, centralized social spaces link circulation elements with the REC’s central spine, designed to fuel spontaneous collaboration within the communal core.

The interior arrangement of laboratories is designed to support efficient and flexible research over time. The modular laboratories can be easily rearranged to respond to the changing needs of research throughout the building. To the north of the modular laboratories, offices for Principal Investigators are interspersed with open work areas for graduate researchers. To the south of the laboratories, a series of modular support spaces accommodate a variety of specialized research equipment within easy reach of the adjacent lab benches.

On the exterior, the building reimagines the red-brick campus vernacular in a new architectural approach; a high-performance precast concrete façade panel system is clad with a sculpted, red-brick veneer. The panels integrate structure, insulation, weather barrier, and interior and exterior finishes within a single prefabricated component, accelerating construction sequencing and enabling a bespoke composition of organically inspired brick surfacing. The resulting building form presents an abstract composition culminating in the integration of the building’s internal modular planning with the panelized façade components.

The building’s prefabricated façade system both enhances the speed of the construction schedule and transforms the architectural possibilities throughout the building. On the inside, the integrated concrete panels are left exposed to become the finished surface in many of the building’s workspaces. On the exterior, the undulating brick pattern—made possible through computer numerical control (CNC)-driven formwork—casts shadows which animate the façade throughout the day in a dynamic play of light that is unique to the eastern Washington Palouse landscape.

Endnotes:
  1. [Image]: https://www.constructionspecifier.com/wp-content/uploads/2020/11/Opener-19.jpg
  2. LMN Architects: https://lmnarchitects.com/
  3. Washington State University: https://wsu.edu/
  4. Skanska: https://www.skanska.com/

Source URL: https://www.constructionspecifier.com/lmn-architects-completes-plant-sciences-building-at-washington-university/