Seattle building cleverly navigates land use code to maximize space

June 18, 2020

For the Canal Street project, Seattle, Washington, Heliotrope Architects took a narrow, commercially zoned, urban-infill lot with a small, rundown 1950s-era house and transformed it into a new, forward-thinking commercial office building. Photo courtesy Aaron Leitz[1]
For the Canal Street project, Seattle, Washington, Heliotrope Architects took a narrow, commercially zoned, urban-infill lot with a small, rundown 1950s-era house and transformed it into a new, forward-thinking commercial office building.
Photo courtesy Aaron Leitz

The Canal Street project in Seattle, Washington,  takes a narrow, commercially zoned, urban-infill lot with a small, rundown 1950s-era house and transforms it into a new, forward-thinking, 486-m2 (5233-sf), commercial office building.

The project was designed by Heliotrope Architects[2] with Swenson Say Fagét[3] as structural engineers.

The 9-m (30-ft) wide x 30-m (100-ft) deep lot is situated along a shoreline greenbelt across the street from the city’s ship canal in the Fremont neighborhood.

The design cleverly navigates the land use code to maximize the overall building size by squeezing four floor levels onto a site that, technically, only allows two. This was achieved by taking advantage of a 3-m (10-ft) ground elevation change from the front of the building to the rear alley, allowing the architect to designate the first floor a ‘basement,’ and put the two main floors above. On top of those is a code-allowed ‘mezzanine,’ resulting in four floors total.

Each floor has its own unique experience with the site. The ground floor is the main entry and opens to the ship canal park across. The next floor connects to the alley to the building’s parking, and has a shared conference room looking west to the canal through a frameless, fire-rated glass wall. The next floor has large wood-framed European window walls at the front with views to the ship canal, and the rear, bringing in natural light from both ends of the building. The mezzanine level connects to the two floors below through the atrium, and accesses a deck with views south over the canal.

The building structure comprises large steel moment frames rising out of a monolithic concrete base. The steel frames act as ribs for the exterior metal skin and are left exposed and expressed in the building interior. A cantilevered concrete awning shelters the front entry. The front and rear façades are primarily glass window walls.

The interior was designed to maximize visual and physical connections between the four floors by incorporating a skylight-topped atrium rising up through the center of the building, containing the communal stair, and flooding the building interior with enough natural light that artificial lighting can be turned off during daylight hours.

Endnotes:
  1. [Image]: https://www.constructionspecifier.com/wp-content/uploads/2020/06/Opener-18.jpg
  2. Heliotrope Architects: http://heliotropearchitects.com/
  3. Swenson Say Fagét: https://ssfengineers.com/

Source URL: https://www.constructionspecifier.com/seattle-building-cleverly-navigates-land-use-code-to-maximize-space/