Steven Holl creates unique curved exterior for Pennsylvania college with channel glass

April 8, 2021

Ultra-clear low-iron channel glass with translucent white insulation creates a crystalline, white glass façade for Franklin & Marshall College’s Winter Visual Arts Center in Lancaster, Pennsylvania. Photo © Paul Warchol[1]
Ultra-clear low-iron channel glass with translucent white insulation creates a crystalline, white glass façade for Franklin & Marshall College’s Winter Visual Arts Center in Lancaster, Pennsylvania.
Photo © Paul Warchol

Eight helically curved, double-glazed, 5-m (16-ft) channel glass walls are key to the design of the new Franklin & Marshall College[2] Winter Visual Arts Center in Lancaster, Pennsylvania. They clad the building’s second and mezzanine levels and define its celebrated ‘box-kite’ shape.

Steven Holl Architects[3] designed the $29 million project—a three-story, 3066-m2 (33,000-sf) building that opened in fall last year. The unique building design curves in plan and section in response to several large, historic trees.

“The trees are the largest thing of this campus. I made the actual geometry of the building concave in response to the diameter of the trees,’’ Holl said in a video on the company website[4].

One of the main challenges for the manufacturing company was to engineer a unique, parallel, single-glazed, and tip-to-tip framing configuration for the curved glass walls. The unusual façade layout minimizes the visual appearance of the channel glass joints. Together with the use of translucent white insulation and ultra-clear low-iron channel glass, the new design produces a homogenous façade featuring a crystalline, white aesthetic.

Channel glass joints create a signature linear aesthetic and tend to be fairly pronounced in traditional double-glazed applications. With this project, Holl took a building material he frequently employs and made it brand new.

The customized façade configuration at the Pennsylvania college deemphasizes the joints and creates walls with deeper cavities, allowing the insertion of double-thickness insulation. This enhances the thermal performance of the wall and the diffusion of natural daylight. During the day, the helically-curved channel glass walls diffuse approximately 20 percent of visible light to the interior, eliminating glare—ideal for light-sensitive art studio environments. At night, they emit a subtle, visceral glow.

The building design allows for natural ventilation during mild times of the year, while geothermal heating and cooling, coupled with an insulated envelope, reduce energy costs. The project was designed to achieve the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold certification.

National Enclosure Company installed the channel glass. Casali Group served as the project manager, while Harvey Marshall Berling Associates and Knipper Helbig Advanced Engineering served as façade consultants.

Endnotes:
  1. [Image]: https://www.constructionspecifier.com/wp-content/uploads/2021/04/Opener-8.jpg
  2. Franklin & Marshall College: https://www.fandm.edu/
  3. Steven Holl Architects: https://www.stevenholl.com/
  4. website: https://www.stevenholl.com/videos

Source URL: https://www.constructionspecifier.com/steven-holl-creates-unique-curved-exterior-for-pennsylvania-college-with-channel-glass/