Hiding HVAC in plain sight

The three large beige boxes in the middle of the ‘K’-shape building’s roof are plenums that also aesthetically cover the newly installed energy-recovery ventilation (ERV) units from street view. Photos courtesy SEMCO

What do you do when there’s no room to retrofit an HVAC exhaust air system inside a building? Take it outside and hide it behind architectural accoutrement. That’s the solution implemented at Saint Thomas West Hospital in Nashville.

Read More

Center achieves net-zero energy use

Design features of Chesapeake Bay Foundation’s (CBF’s) Brock Environmental allow it to generate more energy than it uses. Photos © Prakash Patel. Photos courtesy SmithGroupJJR

Designed by SmithGroupJJR, the Chesapeake Bay Foundation’s (CBF’s) Brock Environmental Center has earned Living Building Challenge (LBC) certification from the International Living Future Institute (ILFI). It produces 1.83 times more energy than it used over the past year. The certification means the building has also met strict criteria for water use, location, health, materials, equity, and beauty.

Read More

School’s bio-engineering building a lesson in green design

The proprietary resins on the exterior of Michigan State University’s (MSU’s) new Bio Engineering Facility help contribute to the building’s green goals. Photo courtesy Integrated Design Solutions’ Kevin S. Marshall and courtesy Valspar

Melding aesthetics with performance was top of mind in the design of Michigan State University’s (MSU’s) new Bio Engineering Facility. Located in the South Academic District in East Lansing, the four-story, 12,077-m2 (130,000-sf) research laboratory building features proprietary resins comprising 70 percent PVDF that meet or exceed AAMA 2605.

Read More

Continuum: Evoking ‘home’ and ‘community’ through design

Continuum’s new headquarters in New Haven, Conn., opened in April, amalgamating its previous offices and satellite locations. Photo © Robert Benson Photography. Photo courtesy Svigals + Partners

Designing a facility to meet the needs of staff and patients was at the heart of Continuum, a non-profit mental health and addiction services provider. Not only did it have to replace Continuum’s previous offices, which were housed in a Victorian brownstone, but the three-story structure also had to bring together several satellite offices and allow for future growth of its home care and continuing care programs.

Read More